גלישה בשלג בתולי – "פודרה"

Expert free ride skiing in powder snow

מהו שלג בתולי?

שלג טרי, יבש, נראה כמו טלק, לא מטופל, גובהו לפחות 15-20 ס"מ וכשנמצאים עליו שוקעים. גלישת סקי על כל שלג שהיא מתחת ל – 15 ס"מ, למעשה זהה לגלישת סקי רגילה. גלישת סקי בשלג בתולי ("פודרה") היא "החלום הרטוב" של רוב הגולשי הסקי, אך למרבה הצער, רובם אינם מצליחים להגשימו. אחרי מספר נפילות וחיפוש ממושך אחר הציוד ש"אבד" בשלג העמוק בזמן הנפילה, יש "הנשברים" ועוזבים את הרעיון הזה ומשאירים אותו ל"אלופים"… לדעתי, כל גולש סקי שיודע לגלוש ברמה סבירה במקביל ("פרלל") גם בסיבובים,  מסוגל להנות גם מגלישת סקי חופשית בפודרה. כל מה שהוא צריך לדעת זה את טכניקת הגלישה ששונה מעט.
אז… בואו נתחיל!!!

יש להתייחס אל השלג הבתולי כאל נוזל ולא כמוצק. לדוגמא: אם נשים אבן שטוחה על פני המים היא תשקע מייד, אך אם נזרוק אותה קדימה היא תקפוץ מספר פעמים על פני המים לפני שתעלם. כך גם בגלישת סקי בפודרה, ללא תנועה קדימה, במהירות שמאפשרת ל"השאר על פני השלג",  לא נוכל לשלוט בהגה – מגלשיים שלנו. יש קושי רב למצוא איזון, ולהימנע ממצב בו הגוף נזרק קדימה או אחורה מדי. העמידה שהיא הדבר החשוב ביותר, צריכה להיות מרכזית, על כל כף הרגל. המטרה בגלישת סקי בשלג בתולי היא לעלות ו"לרחף" על השלג.

הבדלי טכניקה בין גלישת סקי במסלולים לגלישת סקי בשלג בתולי

  • עמידה – הגוף זקוף, והעמידה חייבת להישאר גבוהה. בניגוד לגלישת סקי במסלולים מסומנים, אני ממליץ לגלוש ברגליים צמודות. 
  • משקל ומיקום הרגליים – משקל הגולש צריך להתחלק שווה בין שתי רגליו, אם הגוף יקדים את הרגלים, הגולש ייפול קדימה. הייתי אומר שמאוד חשוב לשמור שהרגלים יישארו מתחת לגוף, אפילו קצת לפני הגוף. מדובר בסיבוב ולא בעמידה בסיסית, המגלש למעשה נעצר בשלג והגוף ממשיך את התנועה קדימה מכוח האנרציה (בגלל שהמגלשיים מאבדים מהירות הרבה יותר מהר מהגוף). 
  • אגן וכתפיים – האגן והכתף מצד הרגל הפנימית ("העליונה") צריכים "ליפול" לכיוון מרכז הסיבוב ללא כיפוף המותניים ("בננה").
  • תנועות – רכות, תנועת הברכיים בהתכופפות וההתרוממות צריכה להיות עמוקה ואיטית יותר. אין גלישה סקי אגרסיבית בשלג בתולי!!!
  • תזמון – הגולש חייב להפעיל כוח פיזי בזמן הסיבוב גם על הרגל הפנימית, כשעל הרגל החיצונית מופעל כוח רב יותר מאשר על הרגל הפנימית, במטרה לשמור על איזון ויציבות על השלג הבתולי. אם לא יעשה כן, תרד הרגל החיצונית עמוק מתחת לשלג והרגל הפנימית תעלה למעלה.
  • המגלש ותנועתו – כזכור, בסיבוב מכופפים את מגלשי הקרווינג לכדי קשת, מה שמקצר את רדיוס הסיבוב. בפודרה, בגלל חוסר התנגדות של השלג, הרבה יותר קשה לעשות זאת ולכן עדיפים מגלשיים רכים ורחבים יותר. זכרו! בפודרה אין אפשרות להשתמש ב-snow plow. בעצירת hockey stop, כל תנועה חייבת להיות איטית ורכה. על התנועות להיות איטיות ורכות, כאילו הן נעשות על אגם קפוא שהקרח בו יכול להסדק ולהישבר בכל רגע…

הציוד

  • נעלי סקי: צריכות להיות יותר רכות* בגלישה בפודרה.
  • מגלשי סקי: מומלץ מגלשי סקי רכים ורחבים בגובה הגולש, לעומת המגלשיים הקשוחים והמהירים, המאפשרים לנו להרגיש בטוחים ולהגיע למהירויות גבוהות במסלולים מסומנים. היום, עם מגלשי הקרווינג אין בעיה להגיע למצב בו המגלשיים צפים על השלג.
  • וקס: שלג עמוק דורש מהירות מינימלית, יתכן חוסר וקס לא יאפשר להגיע למהירות הנכונה. כמו כן תמיד חשוב לשים לב שהמגלשיים יהיו תמיד ללא שריטות או חריצים.

* גולשים מקצוענים משתמשים בציוד שונה לגלישת סקי בשלג בתולי ולגלישה רגילה, אך חובבנים אינם זקוקים לכך. החברות המובילות מייצרות כיום מגלשי סקי ונעלי סקי המתאימים גם לפודרה וגם למסלולים.

חופשת סקי נעימה