מתי אפשר להעמיד ילדים על מגלשיים היא מהשאלות השכיחות ביותר בתחום הגלישה וההדרכה. לצד נשים שגולשות בעודן הרות, ישנם הורים שחוששים להפגיש גם את בני השש עם מדרונות. מי באמת בשל לגלוש ומתי, לפניכם הפתרונות.
הגיל המתאים
מצוידת בניסיון של הדרכת עשרות ילדים לאורך חמש שנים, הן על מדרונות הסקימולטור והן בשלג שבחוץ, הגעתי למסקנה: ככל שמתחילים מוקדם יותר, כך התוצאות טובות יותר. זאת, בכפוף לשני תנאים. האחד, בתנאי שהילד מוכן נפשית וגופנית להתמודד עם אתגר לימוד ואימון הגלישה בסקי, והשני, בתנאי שההדרכה הינה תומכת, מגוננת ומכירה את הדרכים לתקשר עם בני הגיל הרך. לטעמי, הגיל האידיאלי להתחיל לימודי ואימון גלישה עבור ילד ממוצע הנו בין ארבע לחמש. אולם, ילד ספורטיבי שיודע להתמודד עם אתגרים, שכל בני משפחתו גולשים וחווה מגיל צעיר ובהנאה את הנוכחות בשלג, יכול להתחיל לגלוש, ובהצלחה, גם בגילאי שנתיים ושלוש.
סוד ההצלחה של הדרכת ילדים
המטרה העיקרית והראשונית בהדרכת ילדים היא העברת השיעור באופן חווייתי. צריך לנסות, באופן מטפורי, לכוון את מחשבות הילדים לנושאים שאהובים ומוכרים עליהם, כסיפורים, חידות, בעלי חיים ושיחה על נושאים מעניינים. במקביל, צריך לגרום לגוף ללמוד באופן עצמאי את שפת הגלישה.
מבחינה פיזיולוגית, לילדים קל יותר ללמוד את שפת הגלישה מאשר למבוגרים. זאת, מכיוון שלילדים יכולת קואורדינציה טובה יותר, תקשורת פתוחה ומהירה בין המוח לשרירים, מפרקים ורצועות גמישים יותר ומרכז כובד נמוך יותר, ולגוף עדיין קל להרגיש "מה נכון". אולם, מצד שני, הבשלות הנפשית, הפחדים, יכולת ההתמודדות עם קשיים והפחד מכישלון הינם ברמה גבוהה יותר מאשר אצל מבוגרים, ולכן על ההדרכה להיות תומכת, חווייתית ומגוננת, תוך משיכה הדרגתית ועקבית לעצמאות.
איך מתחילים?
בתחילת הדרך, רצוי להביא את הילד לסקימולטור מבלי לקבוע מפגש פעיל. זאת, מתוך מטרה שיסתגל לאווירה ויתחיל להתאקלם במקום. בביקורים אלו מומלץ לתת לילד ללבוש ציוד סקי וסנובורד ולעודד אותו להסתובב איתם ברחבי הסקימולטור, על-מנת שיתרגל לתחושה החדשה.
עם ילדים, חשוב להתחיל בשעורים פרטיים. בהם הילד מקבל את מלוא תשומת הלב של המדריך. אם צריך, הילד גולש בין רגליו של המדריך, ועם רכישת הביטחון ובקצב האישי שלו, עובר לעצמאות. מעבר לכך, במדרונות הסקימולטור הילד נחשף למושגים שיתקל בהם בזמן החופשה, כמו פיצה (סנופלאו) וצ'יפס (מקביל) וכן לומד להסתדר עם הסרבול של נעלי הסקי והמגלשיים.
מומלץ לאפשר לילד לתרגל בשיעורים פרטיים על פי צרכיו האישיים, ולא להקדים את המעבר לשיעורים בזוגות לפני הזמן. ברוב המקרים, דחיפה מוקדמת מדי להתקדמות גורמת לנסיגה ברמת הגלישה, ובמקרים קיצוניים מתפתח פחד לספורט הגלישה. החוויה בסקימולטור וגם בשלג עצמו צריכה להיות אירוע משפחתי ומשותף, בדומה לכל פעילות שהמשפחה עושה ביחד, כמו הליכה לבריכה, צפייה בסרט או ביקור בגן חיות.
בדרך כלל, על ההורים להקדים ולהגיע לסקימולטור, לעשות במקום את הצעד הראשון, ורק לאחר מכן רצוי לצרף את הילדים. בדרך זו הילד יראה את ההורים גולשים ונהנים, ירצה לחקות אותם, ותהליך ההסתגלות לאווירה ולגלישה יהיה מהיר וטבעי יותר.
החופשה הראשונה
ילדים בגיל הרך ייחסו חשיבות רבה לאופי חופשת הסקי הראשונה, ולכן, כהמשך ישיר לשיעורים בסקימולטור, חשוב שהילד יגלוש בקבוצה הומוגנית של ילדים. רצוי שהגילאים יהיו דומים, ולא שתהיה זו קבוצה המערבבת בין הגיל הרך, נערים ובוגרים וכמובן ברמת גלישה דומה. כמו כן, מומלץ לבחור לחופשה הסקי הראשונה קבוצת הדרכה שתמנה עד 4 ילדים, על מנת שהגולש הצעיר והמתחיל יקבל את מלוא תשומת לב והתייחסות אישית.
בחירת המדריך חשובה אף היא. ודאו שהמדריך הנו מדריך שמתמחה בעבודה עם ילדים בגיל הרך. בחופשת הסקי הראשונה, מעבר ללימוד הגלישה, הנקודה המרכזית צריכה להיות הבטיחות. הכללים שיוקנו לילד בחופשתו הראשונה ישתרשו בדפוסי הגלישה שלו לכל החיים. חשוב שהילד ילמד כבר מההתחלה איפה מותר ואיפה אסור לעצור, מה לעשות בזמן נפילה, איך מתנהגים בעליה למעלית ובירידה ממנה. בתחילת הדרך, כללים אלו חשובים עוד יותר מהגלישה, ועל כן חשוב שהמדריך ידע להקנות כללים אלו בצורה חווייתית ומהנה, תוך הצבת גבולות שישרישו אצל הילד כללי התנהגות נכונים לצד גלישה נכונה.
מונחי יסוד לילדים
• מגלשיים – זוג משטחים צרים וארוכים שמתחברים לרגליים, בעזרתם אפשר להחליק על השלג.
• סנובורד – משטח יחיד רחב וארוך, שמתחבר לשתי הרגליים. מחליקים עליו כששתי הרגליים מחוברות.
• Bindings – ה"בינדינגס", ובעברית תופסנים, הם הכלי שמחבר את המגלש או את הסנובורד לנעלי הגולש.
• Piste – ה"פיסט", ובעברית מסלול, הוא דרך מסומנת עליה גולשים.
• Ski Pass – "סקי פס" הוא כרטיס כניסה המשמש את הגולש באוטובוסים ובמעליות באתר הסקי.
• Ski Lift – רכבל המכונה גם "ביצים" או "גונדולה", ואיתו עולים על ההר.
• Chair Lift – זוהי "מעלית כסא", רכבל של כיסאות עליהם יושבים תוך עליה להר.
• T-Bar – "מעלית גרירה", מכונה גם "כפתור". בנויה מכבל שהגולש מחזיק ביד, וכך עולה למרומי ההר.
• Snow Plow – "מחרשת שלג", המכונה גם "משולש" או "פיצה". דרך הצורה בה להתחיל גולשים מתכילים ולעצורוצרים וגולשים גלישה..
• "חתול שלג" – רכב גדול האחראי על יישור מסלולי הגלישה.
• Ski Patrol – ה"סקי פטרול" היא משטרת הסקי השומרת על חוקי הגלישה באתר, ואחראית על חילוץ והצלה.
• "תותחי שלג" – "ברזים" המפזרים שלג מלאכותי במסלולי הגלישה, כשיש מחסור בשלג אמיתי.