חופשה משפחתית עם הילדים יכולה להיות כיף גדול, או חוויה קשה – תלוי בגישה שלכם. סופר-נני הישראלית, מיכל דליות, מסבירה כיצד מכינים את הילדים לקראת החופשה וכיצד מקטינים את החיכוכים במהלכה.
הפסיכולוגיה, ובוודאי הפסיכולוגיה של הילדות, היא גישה חדשה שמעניקה מבט על העולם ועל האנושות. חדשה, כי היא בת כמאה שנים בלבד ואילו חקר העולם והיקום נעשה כבר מאות רבות של שנים. החשיבה על הילד וההתייחסות אליו כאל אדם של ממש, קרמה עוד וגידים בד בבד עם השינוי החברתי הגדול שעבר על העולם: מעבר מחברה אוטוקרטית לחברה דמוקרטית. השינויים היו ועודם בכל הרבדים של החברה והם תופסים מקום נכבד גם בבית, במשפחה. אתם, ההורים, מלמדים בבית הספר הקשה ביותר: בית ספר לגידול בני אדם. אתם ועדת החינוך, ההנהלה, המורה והשרת. לא עברתם הכשרה ואין הסכמה כללית בדבר תוכנית הלימודים. אין חגים, אין חופשות, אין איגוד מקצועי, אין עליה בדרגה או בשכר ולעיתים יש בבית מנהל נוסף שחושב אחרת. אתם הורים ללא סוף. עשרים וארבע/שבע. והנה, אחרי המרוץ היומיומי הקשה, כאשר בדרך כלל "אין לכם זמן" לילדים, יש הזדמנות ליהנות מהביחד והחלטתם על חופשת סקי משפחתית. זה יכול להיות בילוי נפלא, אך זו עלולה להיות חוויה עצובה, מאכזבת וזרז למריבות. כדי להימנע מאכזבה ועוגמת נפש יש להכין את הילדים למשמעות החופשה. בעת התכנון אל תגידו לילד משפט כללי כמו "איזה כיף, נטוס כולנו לסקי" אלא ספרו מה יקרה לו שם, איזו שפה ידברו, איך האנשים ייראו, מהו סדר היום (כי בחופשת סקי יש סדר יום קבוע ומוגדר של מועדי גלישות והדרכות), מהן הדרישות הפיזיות הנדרשות, מהו מזג האוויר ומה זה אומר מבחינת לבוש, זהירות ומגושמות תנועה. מומלץ גם לבקר עמו באחד ממרכזי סקימולטור, בהם יוכל לראות ולחוש מה עומד לקרות בעת החופשה כמו: הכרת הציוד סקי וסנובורד (נעליים, מגלשיים/סנובורד) ואולי אף יבצע תרגול וילמד את שפת הגלישה בתנאים תומכים – שפה עברית, סביבה מוכרת ובהדרגה ולפי הקצב שלו. חשוב מאוד לשתף את הילד בבחירת הלבוש, שיהיה לו נעים, קל ונוח.
מומלץ שהילד ילבש את הביגוד התרמי והחליפה בבית – ישחק, יקפוץ ויתבונן במראה, ואפשר גם לצלם אותו בבגדי הגלישה עם בני המשפחה האחרים המתלווים לחופשה ולתלות את התמונה (על המקרר למשל), כך שיוכל להתרגל לתחושה ולמראה שלו ושל הסובבים אותו בזמן החופשה. לחיזוק ההכנה הנפשית, רצוי לשבת עם הילד ולצפות יחד בסרטי גלישה בסקי, המוקרנים, לדוגמה, בערוץ "אירו-ספורט".היזהרו לא לשבור בחופשה את כל הכללים והחוקים של הבית ושל המשפחה. חופשה מגמישה גבולות אך אינה מבטלת אותם לגמרי. ילדים זקוקים לגבולות ובמיוחד בעת היותם במקום זר. מה בדיוק מותר, מה אסור, להתנהג בכבוד לנותני השירות, לחכות בסבלנות, ללכת לישון בשעה הגיונית (אותה אתם תקבעו לפי סדר היום של הילד והצרכים והרצונות שלכם) ולדעת להישמע לחוקי המקום.
אני מאחלת לכם חופשה נפלאה וחיזוק הקשר בין בני המשפחה.